AKPli Yetkiliden Metaverseün Türkçe Karşılığı İçin İlginç Öneri

Facebook’un uğruna adını Meta olarak değiştirmesine neden olan metaverse, geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilmesiyle birçok ülke ve teknoloji devinin ana odağı hâline geliyor. İnsanların gündelik işlerinin çoğunu sanal evrenler üzerinden gerçekleştirebilmesine olanak tanıyacak olan bu kavramın, önümüzdeki yıllarda milyarlarca, hatta trilyonlarca dolarlık bir sektöre dönüşeceği öngörülüyor.

10.05.2022 13:30:24 tarihinde yayınlandı.

Facebook’un uğruna adını Meta olarak değiştirmesine neden olan metaverse, geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilmesiyle birçok ülke ve teknoloji devinin ana odağı hâline geliyor. İnsanların gündelik işlerinin çoğunu sanal evrenler üzerinden gerçekleştirebilmesine olanak tanıyacak olan bu kavramın, önümüzdeki yıllarda milyarlarca, hatta trilyonlarca dolarlık bir sektöre dönüşeceği öngörülüyor.

Spordan otomotive kadar birçok alandan hamleler görmemize neden olan metaverse hakkında Türkiye’de de çalışmalar mevcut. Durum böyle olunca birçok insan, yabancı bir kavram olan metaverse’ün Türkçe’ye nasıl çevrilmesi gerektiği konusunda tartışıyor. ‘Öte evren’, ‘sanal evren’ olarak kullanımlar bulunsa da metaverse’ün dilimizde henüz resmi bir karşılığı yok. Şimdi de bu konu hakkında bir açıklama Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) geldi.

AKP Genel Merkez Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkan Yardımcısı Atay Uslu, hızla popülerleşen metaverse için Türkçe isim önerisinde bulundu. Uslu, paylaştığı bir makalede kelimenin ‘kapı’ veya ‘kapılar’ olarak Türkçe’ye çevrilmesini önerdiğini ifade etti.

Bizim de sizlere aktardığımız, geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Forum Metaverse etkinliğine dikkat çeken Uslu, ‘Metaverse’e Kapı Aralıyoruz’ isimli makalede metaverse’ün bilgi ve hayal gücü arasındaki mesafeyi ortadan kaldıran yeni bir kavram olarak nitelendirdi. Aradaki bu mesafenin bulanıklaşmasının da teknolojik imkanların durmaksızın artması olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABER Spotify, Metaverse Evrenine Giriş Yaptı: İşte Robloxta İnşa Edilen Spotify Adası

Bunların yanı sıra metaverse’ün yeni dünyalara kapı açıyor olabileceği, bu kapının hangi tarafının gerçek olduğu gibi konulara da vurgu yaptı. “Dün televizyon hayatın %10’unu işgal ederken bugün internet %30’ları geçmiş durumda. Yarın metaverse hayatın %60’ını aşacak diyenler var. O zaman hangisi gerçek hangisi sanal hayat olacak?” ifadelerini kullanan uslu, gelecekte bu ayrımın insanları sorgulamaya yönelteceğini ifade etti.


Kaynak webtekno.com

 

2 Türk TV Markası, Yeni Televizyonlarında Samsung Tizen İşletim Sistemi Kullanacağını Açıkladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un akıllı televizyonlar için geliştirdiği Linux tabanlı işletim sistemi Tizen OS ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Samsung tarafından yapılan resmi açıklamada, üçüncü taraf televizyon üreticileri ile anlaşmaya varıldığı ve yapılacak iş birliği ile Tizen OS'un tarihte ilk kez Samsung dışındaki markalar aracılığıyla tüketicilere ulaştırılacağı ifade edildi. Üstelik bu anlaşma, Türkiye'de satılan iki televizyon markasını da kapsıyor.

OnePlus 11in Hem Tasarımı Hem Özellikleri Ortaya Çıktı: Neredeyse iPhonelar Kadar Güncelleme Alacak

Çinli teknoloji şirketi OnePlus, bir süredir yepyeni amiral gemisi telefonu 11 serisi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 2023'ün başında tanıtılması beklenen OnePlus 11 serisi, piyasaya sürüldüğünde en güçlü telefonlardan bir tanesi olacak. Gelen son haberler ise bu telefonun nasıl bir tasarıma sahip olabileceğini gözler önüne seriyor.

1000 TLlik Banknot, 10 TLlik Madeni Para Geliyor İddiası Sosyal Medyayı İkiye Böldü: İşte Tepkiler

Türk lirasının değeri döviz karşısında düşüş göstermeyi sürdürürken, dövizin etkisiyle enflasyonda da rekor üstüne rekor kırılmıştı. Enflasyon hayatımızı etkilemeye devam ederken, geçtiğimiz haftalarda TL’nin değer kaybıyla birlikte 500 TL’lik banknotların basılacağı iddiası gündeme gelmişti. Gündem yaratan iddianın doğru olmadığı paylaşılırken, bugün büyük bir iddia daha geldi.

300 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki Bir Kara Delik, Şanssız Bir Yıldızı Yutarken Tespit Edildi

Çoğumuzun bildiği üzere kara delikler, ışığın bile çekim gücünden kaçamayacağı kadar 'ağır' yapılardır. Bu nedenle uzayın bu 'hayaletleri' diyebileceğimiz kara delikleri ancak ve ancak çevresindeki nesnelere etkisini gözlemleyerek tespit edebiliyoruz. Geçtiğimiz gün NASA, Amerikan Astronomi Topluluğu ile gerçekleştirdiği bir konferansta Hubble Uzay Teleskobu'nun bir kara deliğin çevresindeki bir yıldızı 'yutarken' tespit edildiğini açıkladı.