ABD ve Çin Arasındaki Uzay Yarışı Kızışıyor: Çin, 2030dan Önce Aya Astronot Gönderecek

Uzay yarışı, şirketler arasında olduğu kadar ülkeler arasında da hız kesmeden devam ediyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis görevleri kapsamında en erken 2025 yılında astronotları Ay’a göndermek istiyordu.

30.05.2023 04:45:08 tarihinde yayınlandı.

Uzay yarışı, şirketler arasında olduğu kadar ülkeler arasında da hız kesmeden devam ediyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis görevleri kapsamında en erken 2025 yılında astronotları Ay’a göndermek istiyordu.

Bugün ise uzay yarışında ABD ile yarışan Çin’den bir açıklama geldi. Çin İnsanlı Uzay Ajansı, Ay’a 2030 yılına kadar astronot göndereceklerini resmen açıkladı.

Ajansın yöneticilerinden Lin Xiqiang, bugün Jiuquan şehrinde düzenlenen bir konferansta ülkenin 2030’dan önce Ay’a insan gönderme hedefinin bulunduğunu duyurdu. Xiqiang, Çin’in Ay yüzeyinde kısa süreli kalmayı planladığını söylerken görevin insan-robot ortaklığında bir keşif olacağını da ekledi

Çin’in bu hamleleriyle ABD ve Çin arasındaki uzay yarışı daha da kızışmaya başladı. Her iki ülkenin de Ay’da koloni kurma planları bulunuyor. Çin de bugünkü planlarıyla ABD ve Rusya gibi dişli rakiplerine yetişmede kararlı gibi görünüyor. Ülke, yıllar içinde Ay’dan örnek getirme, Mars görevleri ve Tiangong istasyonu gibi başarılı işlere imza atıyordu.

İLGİLİ HABER Uzayın Şeytani Yüzü: Çin ve ABD Arasındaki Rekabet Uzay Savaşı mı Başlattı?

Bunun yanı sıra Çin, Tiangong Uzay İstasyonu’na gönderilecek yeni mürettebatı da tanıttı. 30 Mayıs’ta Shenzou 16 aracıyla istasyona gönderilecek olan 3 kişiden oluşan mürettebatın biri ilk kez bir sivil olacak. Bu kişi, önde gelen havacılık enstitülerinden birinde profesör olan Gui Haicho olacak.

Çin ayrıca, Tiangong istasyonunu genişletmek istediğini de ekledi. Lin Xiqiang’ın açıklamasına göre dördüncü bir modül, bilimsel deneylere desteği ilerletmek ve mürettebata daha iyi çalışma ve yaşam koşulları sağlamak için “uygun” zamanda eklenecek. İstasyon, normalde 3 bölümden oluşacak şekilde planlanmıştı. Üçüncü ve son modül de Kasım 2022’de yörüngeye fırlatılarak istasyona eklemişti. Ancak bugünkü açıklama Tiangong’un daha da büyüyeceğini ortaya koydu.

İLGİLİ HABER NASA, İnsanlığı Aya Götürecek Artemis V Görevinin İniş Aracı İçin Seçimini Yaptı: Bu Sefer Jeff Bezosun Blue Origin Şirketi Seçildi!


Kaynak webtekno.com

 

Makineler Sanatçıların Yerini mi Alıyor? Yapay Zekânın Oluşturduğu Görsel, Bir Sanat Yarışmasında Birincilik Kazandı

Gelecekte hayatımızda önemli bir yer edinmesi beklenen yapay zekâ teknolojileri gün geçtikçe daha popüler hâle geliyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde bir yapay zekâ, aralarında Mustafa Kemal Atatürk’ün de bulunduğu dünya liderlerinin günümüzde nasıl görünebileceğini bizlere göstermişti. Bunun yanı sıra DALL-E isimli sistemin ürettiği eserler de son zamanlarda büyük ilgi topluyordu.

Bundan Sonra Hiçbir Yeni Bayrak Emojisi Yayınlanmayacak: Tamam da Neden?

Akıllı telefonlar, tabletler ve hatta bilgisayarlarda kullandığımız emojilerin ardındaki isim olan Unicode Konsorsiyumu, dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Resmi blog sayfası üzerinden yapılan açıklamalarda, kullanıcıların bundan sonra yeni bir bayrak emojisiyle karşılaşmayacakları ifade edildi. Ancak bu durum ISO 3166-1 standardına dahil edilecek ve küresel çapta tanınacak bayraklar için geçerli değil. Tamam da bayrak emojilerinin ne zararı vardı ki Unicode Konsorsiyumu böyle bir karar aldı?

İran Hükümeti, Artan Gösteriler Karşısında Instagram ve WhatsApp’a Erişim Engeli Getirdi

İran’da geçtiğimiz hafta kılık kıyafet kurallarına uymadığı için İrşad devriyeleri (bir çeşit yerel ahlak polisi) tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesi, ülkede büyük protestoların fitilini ateşlemişti. Haftalardır vatandaşlar sokaklarda Amini’nin ölümünü ve hükümetin sessiz kalmasını protesto ederken yetkililer, ülkedeki internet bağlantılarında güvenlik sebepleriyle yavaşlamalar ve kesintiler olabileceğini açıklamıştı.