İstanbul Üniversitesinde Blok Zincir Merkezi Açıldı: Hem Eğitim Verilecek Hem de Projeler Geliştirilecek

Blok zincir, son yıllara damga vuran en büyük terimlerden biri oldu. Bunda elbette 5 ile 10 yıl öncesine nazaran değer bakımından kritik bir artış gösteren ve çoğu kişiyi zengin eden (bazen de batıran) kripto para birimlerinin rolü büyük.

5.12.2022 07:15:07 tarihinde yayınlandı.

Blok zincir, son yıllara damga vuran en büyük terimlerden biri oldu. Bunda elbette 5 ile 10 yıl öncesine nazaran değer bakımından kritik bir artış gösteren ve çoğu kişiyi zengin eden (bazen de batıran) kripto para birimlerinin rolü büyük.

Bu sebeple de gelişmeleri yakından takip etmek isteyen çoğu ülke, çalışmalarını bu alana yönlendirmişti. Ülkemizde de bu alana yönelik atılımlar gördük. En sonuncusu ise İstanbul Üniversitesinden geldi. Detaylara gelin birlikte bakalım.

Tam adı ‘İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blok zincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi’ olan bu girişim, blok zincir çalışmalarında bir merkez görevi görecek. 

Söz konusu merkezde hem sosyal etkinlikler yapılacak hem projeler gerçekleştirilecek hem de gençlere blok zincir konusunda eğitimler verilecek.

Bu merkezle birlikte iktisat fakültesi öğrencileri, öğrendikleri bilgilerin yanında blok zincir konusunda da eğitim alacaklar. Fakat İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yorğun’un söylediklerine göre merkezin amacı, sadece iktisat öğrencilerini değil, tüm gençleri bu alanda eğitmek.

Yorğun’un sözleri şu şekilde: “Bu ülkenin önemli meselelerinden biri, gelişmeleri arkadan takip ediyor olmasıdır. Attığımız bu adımla, 21. yüzyılın en önemli teknolojilerinden olan Blockchain’e dair bir merkezi devlet üniversitelerinin birinde, ülkenin ilk üniversitesinde ve bir iktisat fakültesinde hayata geçirmiş olmaktan mutluluk duyuyorum.”

Bunların biri geliştirici laboratuvarı olarak karşımıza çıkıyor. Diğer ikisinde ise ekip çalışmaları için 60 adet Windows bilgisayarı bulunuyor. Ek olarak dördüncü alanda ise sosyal inovasyon alanı var. Burada ise sosyal projeler, seminerler ve birbirinden farklı etkinlikler düzenlenecek.

Merkezde toplamda 76 bilgisayar bulunuyor. Blok zincir dendiğinde hemen ardından gelen ‘topluluk’ da merkezin müdürü olarak görev yapan Doç. Dr. Emre Akadal’ın söylediğine göre çoktan oluşturulmuş.

Araya pandemi gibi engellerin girmesiyle merkezin ertelendiği bilgisini veren iş geliştirme koordinatörü Dr. Enes Özkan, yakın zamanda eğitimlerin verileceğini ve daha sonra merkezin genel katılıma açılacağını da belirtti.


Kaynak webtekno.com

 

Eski Google Yöneticisi: Yapay Zekâ, Sekste de İnsanların Yerini Alacak

Yapay zekâ odaklı teknolojiler, son dönemlerde hayatımızın her alanına girdi. Öyle ki bugün metin yazdırmak ve bilgi taramak için ChatGPT benzeri araçlar kullanılıyor. Ayrıca, özgün resimler oluşturmaya yarayan yapay zekâ odaklı teknolojiler de oldukça yaygın. Öte yandan, bazı yenilikler üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Son günlerde ses odaklı yapay zekâ araçları ile sanal müşteri temsilcileri gündemde kendilerine yer buluyorlar.

Windows Phone İşletim Sistemiyle Hatırladığımız Nokia Lumia 520’nin Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Bu telefonları hatırlayanların gerçekten gözü yaşlı. Tasarımıyla dikkat çeken Windows Phone işletim sisteminden tutun, farklı tasarımları ve renk seçenekleriyle Nokia Lumia serisi, zamanının gözde telefon serilerindendi. Lumia serisinin en uygun fiyatlı modeli olan Nokia Lumia 520 ise, o dönemlerde çoğu gencin hayali olan modellerden bir tanesiydi. Çünkü oldukça uygun fiyatlı bir modeldi ve bununla birlikte tasarımı ile dikkat çekiyordu.

Tarihte İlk Kez Büyük Bir Avrupa Futbol Ligi Maçı TikTok’tan Canlı Yayınlanacak (Kaçak Değil)

İnternet kullanımının hızlı bir şekilde yükselmesi sebebiyle dünya çapında birçok insan zamanlarını dijital mecralarda geçiriyor. Bu nedenle birçok alandan şirket ve kuruluş da hizmetlerini bu tarz platformlara taşıyarak daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Hepimizin bildiği dünyada en çok sevilen ve takip edilen alanlardan olan spor dalları da gibi bu durumdan etkileniyor.

Threadse Takip Ettiğiniz Kullanıcıların Paylaşımlarını Görmenizi Sağlayacak Akış Geliyor: Diğer Özellikler de Yolda!

Facebook ve Instagram gibi devlerin çatı şirketi Meta, bugün uzun zamandır beklenen en yeni metin bazlı sosyal medya platformu Threads’i nihayet yayınladı. Instagram’la uyumlu bir şekilde çalışan ve kullanıcıların 500 karaktere kadar gönderiler paylaşmasına olanak tanıyan uygulama, kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşarak Twitter’ın ciddi rakibi olabileceğini ortaya koydu.