İnternetinizin Yavaşlama Sebeplerinden Biri Olabilen Jitter Nedir, Nasıl Düşürülür, İyi Bir Bağlantı İçin Değeri Kaç Olmalıdır?

Pandemi ile birlikte mobilite olarak adlandırdığımız uzaktan çalışma sistemi oldukça yaygınlaştı. Uzaktan çalışmak için iyi bir internet ağ bağlantısı olmazsa olmazdır. Ancak pek çok farklı nedene bağlı olarak internet ağ bağlantısında bazı sorunlar çıkabilir. Bunlar arasında en sinir bozucu olanlardan bir tanesi ise jitterdir. Jitter, gecikme gibi görünen ancak en doğru tanımı titreşim olan bir ağ sorunudur.

29.04.2022 16:15:14 tarihinde yayınlandı.

Pandemi ile birlikte mobilite olarak adlandırdığımız uzaktan çalışma sistemi oldukça yaygınlaştı. Uzaktan çalışmak için iyi bir internet ağ bağlantısı olmazsa olmazdır. Ancak pek çok farklı nedene bağlı olarak internet ağ bağlantısında bazı sorunlar çıkabilir. Bunlar arasında en sinir bozucu olanlardan bir tanesi ise jitterdir. Jitter, gecikme gibi görünen ancak en doğru tanımı titreşim olan bir ağ sorunudur.

İnternet ağ bağlantısı sırasında veriler, paketler halinde gönderilir ve alıcıda birleştirilerek açılır. İşte bu veri paketlerinde yaşanan gecikme tutarsızlığı, ortaya jitter sorununu çıkaracaktır. Sıradan bir yavaş internet sorunu gibi görünse bile aslında jitter sorunu ortaya çıkınca çok daha sinir bozucu olur. Gelin jitter nedir, nasıl düşürülür, değeri kaç olmalı gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla yanıtlayalım.

Dilimize titreşim olarak çevirebileceğimiz jitter, internet ağ bağlantısında veri paketi transferi sırasında yaşanan gecikme tutarsızlığı sonucu ortaya çıkan bir ağ bağlantı sorunudur. Jitter ilk bakışta yavaş bir internet bağlantısı ya da geciken veri paylaşımı gibi görünebilir ancak ortaya çıkardığı sonuçlar bunlardan daha can sıkıcıdır.

Jitter nedir anlamak için biraz detay vermemiz gerekiyor. İnternet ağ bağlantısında kullanıcılar arasında paylaşılan veriler paketlere bölünür ve sırayla gönderilir. Tüm bu veri paketleri alıcıya ulaştığı zaman birleştirilir ve öyle sunulur. İşte bu birbirinden ayrı paketlerin, birbirinden bağımsız gecikmeler yaşaması sonucu ortaya jitter sorunu çıkar.

İnternet ağ bağlantınızda bir gecikme sorunu olduğu zaman, canlı görüşme sırasında kurmuş olduğunuz ‘Merhaba, herkese iyi günler.’ cümlesi istenenden birkaç saniye daha sonra alıcıya teslim edilir. Sık sık yaşanan bu gecikme sorunu ile birlikte ortaya çok da can sıkıcı sonuçlar çıkmaz, yalnızca kişiler sırayla konuşmaya çalışır ve seslerin üst üste binmesinin önüne geçerler. 

İnternet ağ bağlantınızda bir jitter sorunu olduğu zaman ise canlı görüşme sırasında kurmuş olduğunuz aynı cümle ‘me ha ba he kes e i gü ler’ gibi saçma bir sırada ve asla anlaşılmayacak bir şekilde alıcıya teslim edilir. Söz konusu canlı görüşmenin bir de görüntülü olduğunu düşünürsek alıcının ekranda gördüğü görüntü son derece sinir bozucu olabilir. 

Jitter değeri, ms kısaltması ile bilinen milisaniye üzerinden değerlendirilir. Kabul edilebilir jitter değeri 30 ms ve altındaki değerlerdir. 30 ms üzerine çıkan jitter değerinde ses ve video kalitesinde bozulmalar başlar. Rahatsız edici de olsa bir şekilde idare edebileceğiniz bu değerin 150 ms ve üzerine çıkması ise her şeyin berbat olduğu anlamına gelir.

Buradaki bağlantı üzerinden Speed Cloudflare jitter test sayfasını açın. Açtığınız zaman sistem, saniyeler içerisinde internet ağ bağlantınızı ölçecek ve sonuçları gösterecektir. Download indirme hızınız, upload indirme hızını, ping paylaşım hızınız, jitter ise gecikme tutarsızlığını gösterir. Test sonuçlarında, internet bağlantınız ile ilgili daha pek çok detay görebilirsiniz. 

Günümüzde artık neredeyse tüm kullanıcılar bir ethernet kablosu ile değil, kablosuz Wi-Fi ağı üzerinden internete bağlanıyor. Arada bir de router adı verilen bir yönlendirici varsa kablosuz ağ pek çok sorun oluşturabilir. Modem ve router kaynaklı kablosuz Wi-Fi ağı sorunları, sık sık jitter değerini arttırmakta ve internet kalitesini düşürmektedir.


Kaynak webtekno.com

 

YouTube Profil Resmi Nasıl Değiştirilir? Adım Adım Anlattık

Dünyanın en popüler video izleme platformlarından biri olan YouTube’u size özel seçenekler üzerinden kullanmak ya da bu platforma video yükleyebilmek için mutlaka bir hesabınız olması gerekiyor. Bu hesabın kullanıcı adı ve profil resmi son derece önemli çünkü belirlemiş olduğunuz profil resmi aynı zamanda YouTube kanalınızda da görünüyor. YouTube profil resmi değiştirme işlemi ile kendinize yepyeni bir profil resmi belirleyebilirsiniz.

Diablo, PlayStationa Veda Edebilir! İşte Sony-Microsoft Anlaşmasının Perde Arkası...

Geçtiğimiz gün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Sony ile Microsoft arasındaki Call of Duty savaşında önemli bir gelişme yaşandığını aktardık. Öyle ki iki dev şirket, Call of Duty serisinin PlayStation'da oynanabilir olarak kalmasını sağlayacak bir anlaşmaya vardılar. Yapılan anlaşma ile Sony, rahat bir nefes almış oldu.

Elon Musk Yine Yaptı Yapacağını: İki Tweetle DOGE Uçuşa Geçti

Tüm kripto para camiasını etkileyen önemli bir gelişme yaşandı. Milyarder iş insanı Elon Musk, Twitter'da yaptığı bir paylaşım ile hem Bitcoin hem de Dogecoin fiyatını bir anda uçurdu. Geçmişte de benzer hamleler yapan Musk, bu seferki hamlesini yakın bir geçmişte 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'ı kullanarak gerçekleştirdi.