İnternetin Korkulu Rüyası: Ozan Güven, Tamer Karadağlı ve Niceleri ile Hayatımızda Yer Edinen İptal Kültürü Nedir, Neden Bu Kadar Arttı?

İnternet, hayatımızın olmazsa olmazları arasında günden güne yerini sağlamlaştırırken; yeni kavramları da beraberinde getiriyor. İngilizcede ’‘Cancel/Callout Culture’’ olarak bilinen ve dilimize ’‘İptal/Linç Kültürü’’ olarak çevrilmiş kavram da bunlardan en popüleri denebilir. 

4.03.2022 01:00:20 tarihinde yayınlandı.

İnternet, hayatımızın olmazsa olmazları arasında günden güne yerini sağlamlaştırırken; yeni kavramları da beraberinde getiriyor. İngilizcede ’‘Cancel/Callout Culture’’ olarak bilinen ve dilimize ’‘İptal/Linç Kültürü’’ olarak çevrilmiş kavram da bunlardan en popüleri denebilir. 

Sosyal medya platformları kuşkusuz ki internetin insan yaşamına sunduğu en uçsuz bucaksız evrenlerin başında geliyor. Bu platformların bu denli dikkat ve önem kazanması da elbette anlık reaksiyonların, hızlı gündemlerin ve ses duyurabilme fırsatlarının gücünü artırıyor. Son zamanlarda hakkında dünya çapında tartışmalar bulunan iptal kültürü de sosyal medya platformlarının geliştirdiği güçlü ve hatta tehlikeli denebilecek kaslarından biri. 

İptal kültürü, toplumda olumsuz yankı uyandıran hadiselerde adı geçen bireylerden, verilen desteğin toplu şekilde geri çekilmesi; kişinin tamamen dışlanması anlamına gelir. İptal kültüründeki temel amaç, yaptığı yanlış nedeniyle iptal edilmek istenen varlığı yalnızlaştırarak cezalandırmaktır. Modern dünyanın toplumsal alanın dışına itme yöntemi olarak da bilinen bu kültür, yalnızca bahsi geçen kişiyi değil; bu kişiyle işbirliği içerisinde olduğu fark edilen başka kişileri ve hatta kurumları da olumsuz etkiler.

İptal kültürü, küçük bir kıvılcımın dev bir aleve dönüşümünün somut örneklerinden biridir. Yapılan yanlışın ağızdan ağıza yayılarak geniş kitlelere ulaşması, bu kitlelerin bilinçlenerek tutum ve davranışlarını değiştirmesi sonucunda meydana gelir. Bu kitlesel tepkinin oluşumu ve yayılımında ise sosyal medya platformlarının etkisi oldukça yüksektir. 

Konunun: 

gibi pek çok sosyal medya davranışı, mevcut durumun bir iptal hareketine dönüşmesinde büyük rol oynar.

İptal kültürü, özellikle toplumsal hassasiyet içeren durumlar söz konusu olduğunda zorunlu bir hareket gibi görülür ve hızlı şekilde meydana gelir. 

Bu durumlara örnek olarak:

verilebilir. 


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Ekran Paylaşımı Özelliği Geliyor: Nasıl Kullanılacağını Adım Adım Anlattık

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a ekran paylaşımı özelliği geliyor. Uygulamanın "23.12.0.74" kodlu iOS beta sürümünde bazı kullanıcıların test edebildikleri bu yeni özellik, kullanıcı deneyimine boyut atlatacak türden. Gelin hep birlikte WhatsApp'taki ekran paylaşımı özelliğinin nasıl kullanılacağına yakından bakalım.

Meta, İnsan Gibi Sohbet Edebilen Botu İnternetten Erişime Açtı: Bu da Irkçı Olmaz Umarız

Gelecekte hayatımızda önemli bir yer edineceği düşünülen yapay zekâ sistemlerine yönelik yatırımlar hızını kesmeden devam ediyor. Birçok teknoloji devi, kendi yapay zekâlarını geliştirerek kullanıma sunuyor. Kullanıcı ile metin veya konuşma yoluyla iletişim kurabilen sohbet botları (chatbot) da bu sistemler arasında yer alıyor. Google’ın geçtiğimiz aylarda bilinç kazandığı iddialarıyla gündeme gelen LaMDA modeli buna bir örnek olabilir. Şirket, bu durumu yalanlamış ve iddiayı ortaya atan çalışanı işten çıkarmıştı.

2022nin Sosyal Medya Trendi Belli Oldu: Twitterdan Sonra Şimdi de Reddit, NFT Profil Fotoğrafı Özelliğini Duyurdu

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, dünyanın en büyük mikroblog platformu Twitter'ın NFT sahibi kullanıcılar için yeni bir özelliği kullanıma sunduğundan bahsetmiştik. Bu özellik, satın alınmış bir NFT'nin profil fotoğrafı olarak kullanılmasını sağlıyor, profil fotoğrafının görünüşü işe altıgen şeklinde oluyordu. Kripto para camiasına ilgi duyan Elon Musk ise bunun bir saçmalıktan ibaret olduğunu açıklamıştı. Ancak yaşanan son gelişmeler, NFT profil fotoğrafı girişiminin bir trend haline dönüşebileceğini düşündürüyor.