İnternet Tarayıcıları Nasıl Çalışır?

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

25.03.2022 18:15:15 tarihinde yayınlandı.

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari ve Opera dünyada en çok kullanılan ve internet trafiğinin %95’inin yoğunluğunu taşıyan internet tarayıcıları. Kullanıcı arayüzleri oldukça farklı görünse de tüm internet tarayıcıları benzer prensiplerle çalışıyorlar. Sizin için internet tarayıcıları nasıl çalışır sorusunu yanıtladık ve bilmeniz gerekenleri en basit şekilde açıkladık.

Bir internet tarayıcısı, adres çubuğuna yazılan URL (bağlantı, link) bilgisini kabul eder, URL kaynağını çağırır, kaynaktaki içerikleri işler ve kullanıcı için görüntüler. İnternet tarayıcıları için kaynak ve kullanıcı arasındaki bir köprü demek yanlış olmaz.

Buna göre internet tarayıcılarının çalışma prensibini dört temel kategoride değerlendirebiliriz: URL kaynağını kabul etmek ve çağırmak, kaynağı işlemek ve yönlendirmek, kaynağı kullanıcı için görüntülemek, kaynaktan alınan içeriği depolamak. Dört kategorinin her biri farklı alt sistemler ile birlikte çalışırlar.

İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınız link yani URL bilgisinin ait olduğu kaynaktaki içerik geniş bir ağ katmanının içinde bulunmaktadır. Kullanıcı, URL bilgisini yazdığı ve arama tuşuna bastığı zaman internet tarayıcısı ağ katmanı içinden HTTP / FTP protokollerini kullanarak kaynağı çağırır. 

Oluşturma altyapısı olarak isimlendirilen bir alt sistem aracılığıyla kaynaktaki içeriğe ait veriler bayt boyutunda internet tarayıcısına gelmeye başlar. İnternet tarayıcısı, kaynak internet sitesindeki bazı verileri daha sonra kullanıcının daha kolay ulaşabilmesi için önbelleğine alır. 

URL bilgisi ile ağ katmanından kaynaktaki verileri çağıran internet tarayıcıları, kullanıcı için aldığı verileri işlemeye başlar. Kaynağı işlerken kullanılan üç farklı alt sistem bulunmaktadır. Bunlar; işleme motoru, JavaScript motoru ve arkayüz sistemidir.

İşleme motoru ağ katmanından alınan kaynaktaki verileri işler ve görünür hale getirir. İşleme motoru temel olarak HTML, XML ve görsel dosyaları işliyor. Her internet tarayıcısı farklı bir işleme motoru kullanabilir. Google Chrome ve Opera Blink, Mozilla Firefox Gecko, Microsoft Edge EdgeHTML, Safari ise WebKit işleme motorunu kullanıyor.

İşleme motoru kaynaktaki kodu DOM ağacı olarak isimlendirilen görünür nesneye çevirir. DOM ağacı kaynaktaki verilerin en temel halidir. Diğer alt sistemlerin de yardımıyla bu ağaç CSS özelliklerini, renkleri, arka planı gösterir bir hale gelir. 


Kaynak webtekno.com

 

İş Telefonu Olarak Pazarlansa da Liselilerin Bile Elinden Düşürmediği Nokia E72’nin Şimdi Kulağa Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Bir zamanlar müthiş bir trende şahit olduk. Müthiş bir klavye dizilimine sahip telefonlar ve her ne kadar dışarıdan karmaşık görünse bile, oldukça kolay kullanımları. Koca klavye dizilimine sahip telefonları hatırladığımızda, aklımıza direkt olarak iki marka geliyor olabilir. Bir tanesi Blackberry ve bir diğeri ise elbette Nokia. Nokia’nın 2000’li yılların başlarından itibaren farklı tasarımlara sahip telefonlar ürettiğini ve her yıl bu telefonları binlerce kez sattığını biliyoruz. Çünkü o dönemlerde, Nokia’nın ürettiği telefonlar Apple gibi günümüzün dev firmasına göre daha çok tercih ediliyordu. Nokia, bu başarımını aslında ortaya çıkardığı tasarımlarına da borçlu diyebiliriz.

Yepyeni Samsung Galaxy A Serisi Bugün Tanıtılacak! Nasıl İzlenir, Hangi Telefonlar Bekleniyor?

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile 17 Mart'ta (bugün) bir lansman düzenleyeceğini ve bu lansmanda Galaxy A serisinin yeni üyeleri ile tanışacağımızı açıklamıştı. Söz konusu etkinlik, saat 17:00'de başlayacak ve böylece Samsung'un muhtemelen Türkiye'de fazlasıyla ilgi görecek yeni modellerinin detaylarını göreceğiz.

Korkuyu İliklerinize Kadar Hissettiren Yeni Outlast Oyunu Erişime Açıldı! [Hemen Başvurup Oynayabilirsiniz]

Dünyanın en popüler korku oyunu serilerinden bir tanesi olan Outlast, bundan birkaç yıl önce "Outlast Trials" isimli yeni bir yapım ile karşımıza çıkmıştı. İlk iki oyunun devamı niteliğinde olan Outlast Trials, bazı kesimler tarafından Outlast 3 olarak da lanse edilmişti. Şimdiyse bu oyunla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşanmış durumda.