İnsanlığı Aya Geri Götürecek Artemis Roketini Yapboz Gibi Parçalarına Ayırıp İnceledik! Hangi Parça Ne İşe Yarıyor?

NASA, Artemis görevleri ile insanlığı tekrardan Ay'la buluşturmak ve bu sefer insanlık olarak Ay'da kalıcı bir düzen sağlamak istiyor. Bu büyük proje için kullanılan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracı tabii ki çok güçlü ve maliyeti de oldukça fazla. Bazılarının başka uzay ajansları tarafından geliştirildiği roket parçalarının her birinin farklı bir özelliği bulunuyor.

6.09.2022 10:30:27 tarihinde yayınlandı.

NASA, Artemis görevleri ile insanlığı tekrardan Ay'la buluşturmak ve bu sefer insanlık olarak Ay'da kalıcı bir düzen sağlamak istiyor. Bu büyük proje için kullanılan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracı tabii ki çok güçlü ve maliyeti de oldukça fazla. Bazılarının başka uzay ajansları tarafından geliştirildiği roket parçalarının her birinin farklı bir özelliği bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde NASA, insanlığı Ay'la buluşturma görevinin ilk adımı Artemis I'in sistemin parçalarını tıpkı bir yapbozu andıracak şekilde yayınladı. Hadi hep beraber bu parçaların ne işe yaradığını inceleyelim.

Uzay mekiğinin ana motoru olarak bilinen RS-25 motoru sıvı yakıtla çalışan bir motor. NASA'nın fırlatma sistemde dört adet bulunan bu güçlü motorlar uçuşun ilk 8 dakikasında, roketi 27.359 km/s hızın üzerine çıkartıyor. Bu S-25 motorları, içerisinde bulunan süper soğuk itici gazlar ve sıcak yanma gazları sayesinde -253? ile 3316? arasında değişim gösteren sıcaklara karşı dayanıklı kalabiliyor.

Uzay mekiğinin ana motoru RS-25'ler ABD’li firma Aerojet Rocketdyne tarafından üretiliyor. Bu motorlar NASA'nın uzay istasyonunda da kullanıldı.

Çekirdek aşama iki adet itici tank, uçuş bilgisayarları ve dört adet RS-25 roket motorunu bünyesinde bulunduruyor. 65 metre yükselebilen fırlatma sisteminin çekirdek aşaması, roketin motorlarını sekiz dakikalık süre boyunca saniyede 5.678 litre itici gazla besliyor.

Çekirdek aşama dünyanın en yüksek roket aşaması. Bu aşama Dünya yörüngesine ulaşmadan, üst aşamadan ve Orion uzay aracından ayrılmadan önce 500 saniye çalışacak nitelikte tasarlandı. 

Katı roket güçlendiriciler, fırlatmadan çıkışa kadar uzay aracı fırlatmasında itiş gücünü sağlamak için kullanılan temel olarak itici bir motordur. İki adetten oluşan bu katı roket güçlendiriciler; devasa roketi fırlatma rampasından kaldırıp, uzaya doğru süzülmesinde yardımcı olmak amacıyla saniyede 6 ton katı yakıt yakıyor. Güçlendiricilerin görevleriyse iki dakikada tamamlanmış oluyor. Ek olarak şimdiye kadar yapılan herhangi bir roketten daha fazla kütleye sahip yükleri fırlatmak için özel olarak tasarlandı.

Sıvı hidrojen tankı 'SLS RS-25', roket motorlarının yakıtı olan sıvı hidrojeni depolayan bir tanktır. Bu sıvı hidrojen tankı; -253?'ye kadar soğutulmuş 2.032.766 litre sıvı hidrojeni bünyesidne depoluyor. Tankın uzunluğuysa 40 metreyi geçiyor, bu uzunluktaki tank neredeyse roketin çekirdek aşamasının üçte ikisini kaplıyor. Sıvı hidrojen tankı, Orion uzay aracıyla ilk entegreli uçuşunda devasa güçteki rokete güç sağlayacak ve içinde bulunan hidrojen yakıtlar RS-25 motoruna doğru akacaklar.


Kaynak webtekno.com

 

Winrarın Alternatifi 7-Zipte Kritik Bir Güvenlik Açığı Tespit Edildi: Üstelik Bir Türk Tarafından (Evet Tarafından)

Depolama alanından tasarruf etmemiz için dosyaları sıkıştırmamıza ve gerektiğinde onları çıkarmamıza olanak sağlayan WinZip ve WinRAR gibi dosya arşivleme araçları onlarca yıldır kullanılmakta. Bu araçlardan en yaygın kullanılanlarından birisi ise, çeşitli zip formatlarını desteklemesi sebebiyle piyasaya sürülmesinden sonra kısa süre içerisinde popülerleşen 7-Zip olarak öne çıkıyor. 

FBI, Bazı Gazetecileri Yasa Dışı Olarak Gözetleyen TikTokun Çatı Şirketi ByteDance Hakkında Soruşturma Başlattı

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan TikTok, son zamanlarda kullanıcı verilerinin kullanımı nedeniyle Birleşik Krallık, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği gibi birçok yerden yasaklarla karşı karşıyaydı. Tüm bunların ortasında şimdi de platformun çatı şirketi ByteDance’e bir darbe daha geldiği ortaya çıktı.-

Bir Zamanlar Motorolanın Ürettiği 8 Sıra Dışı Telefon

Motorola, cep telefonu tarihinde teknolojiye yön veren ve her sene yeni bir şeyler deneyen telefon üreticilerinin başında geliyor. En azından 2010’ların başına kadar durum böyleydi. Renkli tasarımlara sahip ilginç mühendislik ürünü cep telefonları ile on yıllar boyunca cep telefonu piyasasını elinde tutan Motorola, ne yazık ki modern döneme pek iyi ayak uyduramayan üreticilerden biri.

Profesyonel Kamera Gibi Açılıp Kapanan Lense Sahip Telefon Tecno Phantom X2 Pro Tanıtıldı

Dikkat çeken telefonlarla karşımıza çıkan ve yakın bir geçmişte de Türkiye pazarına giriş yapan Tecno, gerçekleştirdiği bir etkinlikte "Phantom X2" isimli yeni akıllı telefon serisini tanıttı. Phantom X2 ve Phantom X2 Pro olarak isimlendirilen iki telefon ile karşımıza çıkan şirket, üst düzey özellikler sunan telefonlarında dikkat çekici bir tasarım tercih etmiş durumda. Gelin hep birlikte, Tecno'nun yeni akıllı telefonlarına yakından bakalım.