İnsan Yüzünü Taklit Eden Deepfake Videoları Kullanılarak Telefonların Kilidi Açılabilir mi?

Teknolojinin sunduğu yeni avantajların kötü ellerde de işlevsel olabildiğini maalesef görebiliyoruz. Sayfaları yavaşlatan ve saldırı amaçlı oluşturulan botlar, sosyal medyada gerçek bireylermiş gibi görünen sahte ve otomatik yönetilen (bot) hesaplar ve politik tartışmalar ortaya çıkarma potansiyeli bulunan deepfake videoları buna örnek verebiliriz.

8.10.2022 21:45:13 tarihinde yayınlandı.

Teknolojinin sunduğu yeni avantajların kötü ellerde de işlevsel olabildiğini maalesef görebiliyoruz. Sayfaları yavaşlatan ve saldırı amaçlı oluşturulan botlar, sosyal medyada gerçek bireylermiş gibi görünen sahte ve otomatik yönetilen (bot) hesaplar ve politik tartışmalar ortaya çıkarma potansiyeli bulunan deepfake videoları buna örnek verebiliriz.

Özellikle de deepfake tarafına burada parantez açmak gerek. Zira söz konusu teknoloji günümüzde daha çok eğlence alanında kullanılsa da bir noktada gerçeğinden ayırt edilemeyecek kaliteye ulaşacağı kesin. Peki insanları kandırma potansiyeli bulunan bu teknoloji, yüz tanıma ile gizlilik sağlayan akıllı telefonlarımızı da yanıltabilir mi?

En çok bilinen iki telefon markası Apple ve Samsung’un yüz tanıma teknolojilerine bakarak bu konuya basitçe ışık tutabiliriz. Samsung ile başlayalım:

2 boyutlu yüz tanıma, yüzünüzü tarar fakat yüz şeklinizi 3 boyutluda olduğu gibi analiz etmez. Yani kameranızdan tanıttığınız yüzünüz de kameraya gösterdiğiniz fotoğraf da iki boyutlu olarak kaydedilir. Zaten bu yüzden telefonlardaki yüz tanıma sistemlerinin geçmişte sadece fotoğraflarla aşılabildiğini görüyorduk. Çünkü yüz bilginizi depolamada sadece ön kamera kullanılıyordu. Buna ek olarak makine öğrenimiyle de bu sistem kullandıkça gelişiyordu.

Fakat ilerleyen zamanlarda Samsung tehlikenin farkına vardı ve başta amiral gemisi modellerine kızılötesi LED yerleştirdi. Bu bağlamda 3 boyutlu sistemine geçildi ve daha yüksek güvenlik elde edildi. Fakat Samsung bunu yüz tanıma değil, iris tanıma olarak ortaya çıkardı. Galaxy S8 modellerinde gördüğümüz bu özelliğin fişi bir zaman sonra çekildi ve bahsettiğimiz basit yüz tanıma sistemine ek olarak parmak izi seçeneği sunuldu.

"3 boyutlu taramanın diğerinden farkı ne?" diye soracak olursanız, kızılötesi LED, yüzünüze çok sayıda noktalar yansıtarak 3 boyutlu yüz haritanızı çıkarıyor ve bu sayede kilit açarken kameraya gösterilenin fotoğraf veya video olmadığı anlaşılıyor. 

Yine de çoğu modelde pek de güvenlik sağlamayan iki boyutlu yüz tanıma sistemlerini görmek mümkün. Bunların güvenliğini de yine makine öğrenimi sağlıyor.

Apple, iPhone tarihi için devrimsel hamlesini iPhone X modeliyle yaptı. Söz konusu modelde yıllardır herkesin alıştığı buton kaldırılınca Touch ID de ortadan kayboldu. Onun yerine kızılötesi sensör yardımıyla çalışan Face ID hayatımıza girdi. Buradaki teknoloji de Samsung kısmında bahsettiğimiz gibi kızılötesi projeksiyonuna dayalı. Yine burada 30 bin kadar minik nokta yüzünüze yansıtılıyor ve yine aynı şekilde yüz haritası oluşturularak güvenlik sağlanıyor. Bunun yanında Face ID, sakal ve gözlük gibi yüzünüzü bir nebze farklı kılan faktörlere de uyum sağlıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Spotify Hesabınız, Bu İki Gizemli Takipçi Tarafından Takip Edildiyse Yalnız Değilsiniz: Spotifydan Açıklama Geldi!

Dünyanın en popüler çevrim içi müzik ve podcast platformu Spotify, son günlerde ilginç bir konuyla gündemde. Öyle ki eğer aktif bir Spotify kullanıcısıysanız ve son günlerde profilinize girdiyseniz durduk yere 2 takipçi kazanmış olduğunuzu görmüş olabilirsiniz. Evet, bu konuda yalnız değilsiniz. 2 hesap, Spotify'da belki de milyonlarca kullanıcıyı takip etti. Sorun şu: Bu hesapların kim oldukları hakkında en ufak bir bilgi bulunmuyor.