İlk Keşfedildiğinde Kalp Gibi Attığı İçin Uzaylı Sinyali Zannedilen Nötron Yıldızı: Pulsar

İçinde yaşamakta olduğumuz bu devamlı genişleyen evrenin her köşesinde süregelen ilginç olaylar yaşanıyor. Yıldızlar oluşuyor, yıldızlar ölüyor, cisimler birleşiyor ve bazen de yeni cisimler oluşuyor. Evet oluşuyor çünkü bazı cisimler yok olurken aslında ortaya başka bir sistem çıkarıyor. İşte pulsar bu sistemlerden bir tanesi. Pulsar elbette yoktan var olmuyor, önce dev kütleli bir yıldızın ölmesi gerekiyor.

31.12.2022 21:45:12 tarihinde yayınlandı.

İçinde yaşamakta olduğumuz bu devamlı genişleyen evrenin her köşesinde süregelen ilginç olaylar yaşanıyor. Yıldızlar oluşuyor, yıldızlar ölüyor, cisimler birleşiyor ve bazen de yeni cisimler oluşuyor. Evet oluşuyor çünkü bazı cisimler yok olurken aslında ortaya başka bir sistem çıkarıyor. İşte pulsar bu sistemlerden bir tanesi. Pulsar elbette yoktan var olmuyor, önce dev kütleli bir yıldızın ölmesi gerekiyor.

Bir tür nötron yıldızı olan pulsarı bu kadar ilginç yapan ise bize mesaj gönderiyor olması. Yüksek dönüş hızları sırasında etraflarına radyo dalgaları, ses ve hatta ışık saçıyorlar. Daha da ilginci bu saçılımı dönüşleri sırasında belirli periyotlarda yaptıkları için tıpkı bir insan kalbi gibi nabız atışına benzetiliyorlar. Gelin uzayın ilginç cisimlerinden pulsar ne demek, nasıl oluşur yakından bakalım ve keşif hikayesini görelim.

Türkçede atarca olarak adlandırılan pulsar, Latince kökenli İngilizce kalbin atması, kalp gibi atan anlamına gelen pulsate kelimesinden türetilmiştir. Bir tür nötron yıldızı olan pulsarların bu adı almalarının nedeni, içinde bulundukları sistemin kalbi konumunda olmaları ve tıpkı bir insan kalbi gibi belirli periyotlarda radyo dalgaları, kızılötesi ışın, morötesi ışın ve ışık yaymalarıdır.

Bir yıldızın yaşanan süpernova patlaması ile parçalanması sonucu içine doğru çökmesi ile birlikte nötron yıldızı yani pulsar oluşur. Bunların kütlesi yoğun, çapı küçük, manyetik alanı ise yüksektir. Bunlar periyodik ışınımlar yapan kaynaklar gibidirler. Bu benzerlik nedeniyle deniz feneri etkisine benzetilirler. Her pulsar Dünya’dan görünecek türde bir nötron yıldızı değildir.

Her nötron yıldızı pulsar değildir ama her pulsar bir nötron yıldızıdır diyebiliriz. Pulsarlar için nötron yıldızlarının bir alt kümesi demek mümkün. Evrende sayısız yıldız var. Her yıldızda yaşanan süpernova patlaması ile parçalanma sonucunda pulsar oluşmaz. Çünkü pulsarlar yoğun kütleli sistemlerdir.

Örneğin Dünyamıza hayat veren Güneş de bir yıldızdır ve bir gün patlayıp parçalanacak ve kendi içine çökecektir ama bunun sonucunda pulsar oluşmayacaktır. Çünkü Güneş o kadar da büyük değil. Patlama sonucunda pulsar oluşması için bir yıldızın Güneşimizden en az 8 kat büyük olması gerekiyor. Güneş gibi yıldızlar çökerse en fazla beyaz cüceye dönüşür. Güneş’in 8 kat büyüğü pulsar oluştururken 25 kat büyüğünün süpernova patlaması ile çökmesi sonucu kara delik oluşabilir. Yani çöken yıldızın kütlesi arttıkça sonuç daha da güçlü oluyor.

Bugüne kadar öğrendiğimiz klasik uzay bilgilerine baktığımız zaman bir uzay cisminin nabız gibi atıyor olması biraz şaşırtıcı gelebilir çünkü kalbimiz normal şartlar altında dakikada en fazla 100 kez atar. Bildiğimiz kadarıyla yıldızlar bu kadar hızlı dönmez değil mi? Hem de nasıl döner. 

Keşfedilen pulsarlardan bir tanesi dakikada değil, saniyede tam bin devri yapıyor. Yani bir saniye içerisinde kendi etrafında tam bin kez dönüyor. Tilkicik takımyıldızının ortasında bulunan ve ilk keşfedilen pulsarlardan olan bir cisim her 1.3 saniyede radyo dalgaları gönderiyordu. 

Pulsarların dönüş hızı elbette sahip oldukları hıza göre değişiyor. Örnek vermek gerekirse 20 km çapındaki ortalama bir pulsarın dönüş hızı saniye 62.800, dakikada 3.768.000, saatte 226.000.000 kilometre olabilir. Yoğunluğu ise ağırlık üzerinden anlayabiliyoruz. Örneğin bir pulsardan çay kaşığı kadar madde alın. Bu kadarcık maddenin ağırlığı Dünya’da 100 milyon tondan fazladır. Evet, milyon.

Bilim insanları pulsarı üç temel gruba ayırıyor; yörüngesel pulsarlar, x ışını pulsarları ve magnetarlar. Yörüngesel pulsarlar kendi etrafında dönerken zaman içinde enerjisini kaybedip ölüyor. Magnetarların ışınımları çok güçlü manyetik alanlarından gelir ve manyetik alan azalınca da ölürler.


Kaynak webtekno.com

 

Dikkat Çeken Microsoft Office Alternatiflerinden Biri Olan WPS Office Hakkında Tüm Merak Edilenler

Word, PowerPoint, Excel ve daha nicesi uzun yıllardır kullandığımız Microsoft Office programları. Son yıllarda Microsoft 365 paketinde sunulan bu Office uygulamaları artık pek çoğumuz için bilgisayarımızın demirbaş yazılımlarından sayılıyor. Hepimizin Office programlarına ihtiyacımız olduğu doğru. Peki neden WPS Office gibi alternatif yazılım paketlerine yönelmiyoruz?

Jüpiterin Uydusu Europa Hakkında Heyecan Verici Gelişme: Kuzey Kutbu İlk Defa Görüntülendi

Dünyanın artık insanlığı ve bu kadar fazla yaşam döngüsünü kaldıramadığı uzun yıllardır konuşulan konulardan birisi. Bunun farkında olan insanlık ise çeşitli uzay araştırmaları ve çalışmalarıyla dünyadan uzaklaşmanın, farklı gezegenlere göç etmenin bir yolunu arıyor. Fakat önemli çalışmalar bulunsa da ne yazık ki halen yaşama uygun bir gezegen keşfedilebilmiş değil.

Ekran Kartı Alacaklara Müjdeli Haber: NVIDIA, RTX 4080’in Fiyatını Çok Yakında Düşürebilir

NVIDIA’nın geçtiğimiz aylarda tanıttığı RTX 4000 serisi ekran kartı hemen hemen her gün yeni bir olaya konu oluyor. Ailenin en güçlüsü olan RTX 4090 ekran kartı güç kabloları yüzünden alev alıp NVIDIA’yı mahkemelik ederken RTX 4080’in 12 GB’lık modelinin 16 GB ile arasında dağlar kadar fark olması da 12 GB’lık modelin RTX 4070 Ti olarak isimlendirilmesine neden olmuştu.

Microsoft, Windows Kullanıcılarının Yıllardır İstediği Özelliği Nihayet Getiriyor

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un işletim sistemi Windows, yıllar boyunca önemli bir eksiğe sahipti. Öyle ki Windows işletim sistemini kullananlar, ekranlarının video kayıtlarını doğrudan alamıyorlardı. Kullanıcıların ya Xbox Game Bar ya da üçüncü taraf uygulama kullanması gerekiyordu. Gelen son haberler, bu durumun Windows 11'de değişeceğini gözler önüne seriyor.

CS:GO’da Rank Sistemi Nedir, Nasıl İşler? Daha Hızlı Rank Atlamak İçin Denemeye Değer 5 İpucu

Üzerine binlerce turnuva düzenlenen, eski popülerliğini biraz olsun kaybetse bile çağımızın en iyi oyunlarından bir tanesi olan CS:GO, oyun tarihinde oldukça büyük bir isme sahip. Aslında Counter Strike serisinin tamamı, oyuncular için oldukça özel anlamlara sahip. Rekabetçi başta olmak üzere oyuncu modları, jailbreak gibi özel modlara sahip sunucuları ile CS:Go rank sistemi ile de büyük bir rekabet oluşturuyordu.