2011 Yılında Marstan Dünyaya Düşen Meteorun Sırrı Nihayet Çözüldü!

Dünya'ya biraz irice bir meteor düşmesi durumunda gezegenimizin başına neler geleceğini dinozorların hikayesinden az çok biliyoruz. Neyse ki gerek Güneş, gerekse de Jüpiter bizi devasa kütleleri sayesinde koruyor ve yaklaşan neredeyse her gök cismini kendilerine çekiyorlar. Haliyle gezegenimiz de çok daha küçük göktaşları ile karşılaşıyor. 

14.07.2022 22:45:14 tarihinde yayınlandı.

Dünya'ya biraz irice bir meteor düşmesi durumunda gezegenimizin başına neler geleceğini dinozorların hikayesinden az çok biliyoruz. Neyse ki gerek Güneş, gerekse de Jüpiter bizi devasa kütleleri sayesinde koruyor ve yaklaşan neredeyse her gök cismini kendilerine çekiyorlar. Haliyle gezegenimiz de çok daha küçük göktaşları ile karşılaşıyor. 

Bu durum elbette ki meteorların ve göktaşlarının çok nadir olmalarına neden oluyor. 2011 yılında Sahara Çölü'nde bulunan bir meteor da bu nedenle oldukça önemli görülüyor. Daha önemlisi ise bu meteorun geldiği yer. Zira bu göktaşı Mars'tan geliyor.

Mars'ta ne olduğunu anlayabilmek için kızıl gezegene pek çok araç gönderildiğini biliyoruz. Siyah Güzel adı verilen NWA 7034 katalog numaralı göktaşı parçası aynı zamanda insanlığın elindeki en eski Mars yapısı örneklerinden birini oluşturuyor. 

Bilim insanları bu göktaşının kaynağını tespit ettiklerini açıkladı. Buna göre meteorun kopup gezegenimize geldiği yer, Karratha adı verilen bir kraterdi. Bu ismin seçilmesinin nedeni ise Avustralya'da bulunan Karratha'nın en eski taş örneklerinin çıktığı yer olması. 

Farklı volkanik minerallerden ve kaya tiplerinden oluşan jeolojik örneklere breş adı veriliyor. Siyah Güzel adlı bu taş sayesinde Dünya'dan örnekler ile Mars'ın yapısı kıyaslanarak iki gezegenin geçmişindeki farklılıkları da ortaya çıkarmak mümkün olacak.

Araştırmanın başındaki isim olan Curtin Üniversitesi'nden gezegenbilimci Anthony Lagain, bilinen tek Mars kaynaklı breş örneği sayesinde 4,48 milyar yıl öncesine de ışık tutulabileceğini söylüyor. Hatta bu bilgiler gezegenimiz için de önemli detaylar verebilir. Toprak kaymaları ve tektonik hareketler yüzünden Dünya'da da bu kadar eski örnekler bulmak kolay olmuyor. 

Araştırmacılar taşın kaynağını bulmak için Pawsey Süperbilgisayar Araştırma Merkezi'nde 90 milyon tespit edilmiş kraterin bilgilerinin kullanıldığı bir çalışma yaptı. Boyutsal ve yörüngesel tahminlemelerin ve hesaplamaların yapılması için özel bir algoritma geliştirildi. Böylece taşın nereden geldiği de ortaya çıkmış oldu.

Bugüne kadar Dünya'ya Mars'tan 300 civarında göktaşı geldiği tahmin ediliyor.

İLGİLİ HABER Elon Muskın Mars Roketi Starship, Test Sırasında Patladı


Kaynak webtekno.com

 

Halk TVyi Eleştiren Komedyenin Atatürk Taklidi Sosyal Medyayı İkiye Böldü: İşte Gelen Tepkiler

Bir topluma önemli şeyler kazandırmış tarihi ve siyasi kişilikler üzerinden ciddi bir ticaret döndüğü apaçık bir şekilde bilinen bir gerçek. Bu kişilere hayranlık ve saygı besleyen insanları hedef alan bu ürünler bazen söz konusu kişinin hoş bir hatırlatıcısı olsa da, bazen işler “Ne alaka ya” dedirtecek kadar saçma bir noktaya gelebiliyor. 

Bu Gidişle Sanalda da Kiracı Olacağız: Kripto Para Tabanlı Bir Oyundaki Dijital Arsa, Yaklaşık 30 Milyon TL’ye Satıldı

Ethereum ağı üzerinde en fazla oynanan oyunlardan birisi olan Axie Infinity, geçtiğimiz gün fazlasıyla ilginç bir duyuru paylaştı. Pokemon’dan ilham alınarak insanlara yaptıkları savaşlar, topladıkları özel eşyalar ve eğittikleri karakterler karşılığında Ethereum kazandıran platform, duyurusunda sanal arsalarından birinin 550 Ethereum (bugünün değeriyle yaklaşık 2 milyon 200 bin dolar – 29 milyon TL) karşılığında satıldığını açıkladı.

Bir Neslin Vazgeçilmez Medya Oynatıcısı Winamp Geri Dönüyor (Hem de Yepyeni Bir Tasarımla!)

Özellikle de şu an 20’li yaşlarının sonlarında ve 30’larında olan nesil için Spotify, Deezer, Tidal, fizy ve benzeri müzik dinleme platformlarının henüz olmadığı; bunlar yerine sevdiğimiz şarkıları bilgisayara indirdiğimiz dönemlerde Winamp hepimizin vazgeçilmeziydi. İndirdiğimiz şarkıları Winamp aracılığıyla dinler, bugün çoğumuzun Spotify’da yaptığı şarkı listelerini yine buradan oluştururduk.